Overbite diş kapanışı, üst çene ön dişlerinizin, alt çenedeki ön dişlerinizi kapatacak şekilde örttüğü zaman meydana gelen durumun adıdır. Birçok insan hafif bir overbite’a sahiptir yani ağzı alt ve üst dişleri birbirine uc uca temas edecek şekilde kapanmaz. Bununla birlikte aşırı overbite diş çürümesine, diş eti hastalığına veya çene ağrısına neden olabilir. Parmak emme ve emzik kullanımını sınırlayarak çocukların overbite kapanışa sahip olmasını önleyebilirsiniz. Overbite bir çeşit maloklüzyon yani kapanış bozukluğudur.

Maloklüzyon Nedir?

Maloklüzyon, alt ve üst dişlerin normal bir kapanıştan (oklüzyon) sapmasına verilen isimdir. Üst kapanışlar, çapraz kapanışlar, alt kapanışlar ve açık kapanış olarak adlandırılan durumların tümü maloklüzyon çeşitleridir.  Overbite, üst dişlerin alt dişlerin hizasını aşması durumuyla ortaya çıkmaktadır.

Maloklüzyonlar üç kategoride incelenir.

  1. Normal bir kapanış  üst dişlerin alt dişleri hafifce örttüğü durumdur
  2. Retrognati adıyla bilinen aşırı kapanma durumudur
  3. Alt dişlerin üst dişleri aşırı örttüğü durum olup Prognati adıyla bilinmektedir

Overbite sebepleri nelerdir?

Overbite veya aşırı kapanışın en yaygın nedeni, çenenin veya dişlerin şekli ve boyutudur. Yani dişlerin çene üzerinde çok fazla yer olması ya da tersine kişinin dişlerinin yerleşmek için çok az yer olması anlamına gelmektedir. Zamanında tedavi edilmezse, overbite yani aşırı kapanış dişlerin birbirine yapışmasına ve çok az yer varsa çarpık büyümesine veya çene alanı çok büyükse dişlerin birbirinden çok uzak durmasına neden olur. Bebeklerde ve çocuklarda, dili dişlerin arkasına doğru itmeye neden olan parmak emme, sürekli emzik kullanımı veya aşırı biberon kullanımı gibi alışkanlıklar overbite’a neden olabilir. Ayrıca kalıtsal faktörler, (TME) Temporomandibular eklem disfonksiyonu ve diş gıcırdatmak da overbite sebepleri arasında yer almaktadır.

Overbite tedavi edilmezse ne olur?

Overbite tedavi edilmezse, aşırı kapanış önemli sağlık komplikasyonlarına neden olabilir. Bunlar, geri dönmeyen diş hasarı ve temporomandibular eklem (çene eklemi) bozuklukları, çene ağrısı, baş ağrısı, yemek yerken ağrı, konuşma zorluğu hatta uyku apnesidir. Tedavi edilmeyen  aşırı kapanış bozukluğu yüz yapısını ve görünümünü bile önemli ölçüde değiştirebilir

Overbite tedavisi nasıl ve kim tarafından yapılır?

Diş hekimi overbite sorunu olan hastayı genellikle tedavi için bir ortodontiste yönlendirir. Çocuklarda, çocuğun çenesi henüz gelişim aşamasında olduğu için tedavisi daha kolaydır. Çocuklar ve gençler için en yaygın sorun ağızda diş çapraşıklığıdır. Aşırı kapanış sorunu olan birçok yetişkin için, yaşamın erken dönemlerinde önleyici tedavinin olmaması, aşırı kapanış yüzünden ciddi sorunlar yaşamalarına yol açmıştır. Ortodontist veya diş hekimi bölgeyi hastayı muayene edecek, panaromik film isteyecek ve 2 yıl belki daha uzun sürebilecek bir tedavi planı hazırlayacaktır.

Ortodontistiniz size şu yöntemleri önerebilir.

Çocuklarda

1. Kalıcı dişlerin düz çıkması için yer açmak amacıyla süt dişlerinin çekilmesi

2. Çenelerin büyümesini sağlamak amacıyla takılan hareketli bir apare

3. Diş teli

4. Dişleri yerinde tutmaya yardımcı olan yer tutucular

Yetişkinlerde

1. Diş çekimi

2. Cerrahi

3. Diş teli