Parmak emme, insan gelişiminin doğal bir parçasıdır ve bebekler parmaklarını özellikle başparmaklarını emmenin onları rahatlattığını keşfettiğinde, bu durum kırılması zor bir alışkanlık haline gelebilir ve çeşitli diş sorunlarına ve hatta uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Doktorlar, parmak emme dürtüsünün genellikle altıncı ayda azalmaya başladığını ve doğal olarak üç yaşından sonra tamamen geçmeye başladığını söylüyor. Uzmanlar, alışkanlık bu sürenin ötesinde devam ederse ağızda diş oluşumunun gelişiminde sorunlar olabileceğiniz söylüyor. Bu dönem, çocukların dişlerinin çıktığı zaman dilimi olduğundan, dişlerin parmaklar veya emzikler tarafından itilmesinden kaynaklanan en yaygın sorun dişlerin hizalanmasındaki sorundur baika bir deyişle diş çarpıklığıdır. Bu sorun bazen uzun ortodontik tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulmasına yol açmaktadır. Aşırı parmak emme, çenenin daralmasına, hava yolunun daralmasına, yutma düzeninin bozulmasına ve solunum problemlerinin ortaya çıkmasına bile yol açabilir. Ayrıca ön dişlerin bir araya gelmediği, ancak arkadaki azı dişlerinin birbirine temas edebildiği ‘ön açık kapanışa’ da yol açabilir. Genel sağlıkla ilgili olarak, ağız çatısı değişebilir veya daha hassas hale gelebilir. Ayrıca neme aşırı maruz kalma nedeniyle cilt, başparmağı çatlatabilir, derisi soyulabilir enfeksiyon duyarlılığının artmasına neden olabilir.

Uzmanlar, ebeveynleri, stresi tetikleyebileceği ve sonuç olarak çocuğu devam etmeye teşvik edebileceği için, çocukları parmak emme konusunda dırdır etmemeleri veya cezalandırmamaları konusunda uyarıyorlar. Ebeveynler, davranışı tetikleyebilecek stres faktörlerini ortadan kaldırmaya çalışmalıdır ve dikkati dağıtmak genellikle alışkanlığı azaltmanın en iyi yoludur. Parmak emme genellikle yatmadan önce yapılan ve çocukların uykuya dalmasına yardımcı olan bir aktivite olduğundan, uzmanlar çocukların başparmaklarını veya parmaklarını ağızlarına almamaları için ellerinin çorapla kapatılmasını tavsiye ediyor. Alışkanlık zamanla azalmaya başladığında, olumlu pekiştirme bu süreci hızlandırmaya yardımcı olabilir. Parmak emme alışkanlığı konusunda mutlaka çocuk doktorunuzun ve eğer diş ve çenelerde bazı sorunlar oluşmuşsa diş hekiminizin fikrini alın.