Diş köprüsü bir veya daha fazla eksik dişin yarattığı boşluğu tam anlamıyla kapatmak böylece çiğneme ve konuşma fonksiyonunun yanı sıra estetik açıdan kişinin görüntüsünü güzelleştirmek için kullanılmaktadır. Bir köprü, boşluğun her iki tarafındaki dişler ki bunlara abutment (ebatmınt) veya dayanak adı verilir ve ortalarında yer alan gövde adlı takma diş veya dişlerden oluşmaktadır. Diş köprüleri doğal dişler veya implantlarla desteklenebilir.

Diş Köprülerinin Faydaları Nelerdir?

Diş dizisinde eksik dişlerin bulunduğu alanlar köprüler kullanılarak kapatılırsa şunlar sağlanır.

1. Eksik dişlerin görünme korkusu olmadan gönül rahatlığıyla gülümseyebilirsiniz

2.  Yüzünüzün şeklini korursunuz

3. Düzgün çiğneme ve konuşma yeteneğini geri kazanırsınız

4. Ağızda kalan dişlerin ynlarındaki boş alana doğru yerinden kaymasını önlersiniz

4. Eksik dişler yüzünden bozulan çiğneme gücünün dişlere dağılım miktarı yeniden normal değerlerine dönerek ağız sağlığı korunur.

Kaç Çeşit Diş Köprüsü Vardır?

3 tip diş köprüsü vardır:

1. Geleneksel köprüler, eksik dişin her iki tarafında, aralarında bir gövde olacak şekilde diş veya implant için bir kron oluşturmayı içerir. Geleneksel köprüler en yaygın köprü tipidir ve ya metalle kaynaştırılmış porselenden yapılmaktadır.

2. Eksik diş veya dişlerin sadece bir tarafına doğru serbest uzanan kanat adlı bir gövde ile sonlanan konsol köprüler kullanılır. Bu artık çok yaygın değildir ve diğer dişlere çok fazla kuvvet uygulayıp onlara zarar verebileceği ağzın arka kısımlarında önerilmez.

3. Maryland bağlı köprüler, porselenden, metalle kaynaştırılmış porselenden veya metal veya porselen bir çerçeve ile desteklenen plastik diş ve diş etlerinden yapılır. Genellikle köprünün sadece bir tarafında bulunan metal veya porselen kanatlar mevcut dişlerinize yapıştırılır.

Köprü Nasıl Yapılır?

Diş köprüsü yaptırmak için ilk ziyarette dayanak dişler hazırlanır. Hazırlık, bu dişlerin üzerlerine bir kuron yerleştirilmesi için yer sağlamak için minenin bir kısmının aerator yardımıyla kesilerek çıkarılmasıyla bu dişlerin yeniden şekillendirilmesini içerir. Daha sonra, bir diş laboratuarı tarafından köprü, gövde ve kuronların yapılacağı bir model olarak hizmet eden dişlerin ölçüsü çıkarılır. Diş hekiminiz, köprü yapılırken açıkta kalan dişleri ve diş etlerini korumak için takmak için geçici bir köprü yapacak veya yakın bir labaratuvardan yapmasını isteyecektir. İkinci randevunuz sırasında, geçici köprünüz çıkarılarak yeni porselen veya metal köprünün provası yapılarak ağza tam olarak uyum sağlayıp sağlamadığı kontrol edilecek ve gerekirse çeşitli ayarlamalar yapılacaktır. Metal çerçevenin ve kapanışın uygunluğunu kontrol etmek için bazen birden fazla ziyaret gerekebilir. Herkesin kapanışı aynı zorlukta değildir. Diş köprüsü sabit bir köprü ise, diş hekiminiz uygun şekilde oturduğundan emin olmak için birkaç hafta süreyle geçici olarak yerine yapıştırabilir. Birkaç hafta sonra da köprü yerine daimi olarak yapıştırılır.

Porselen Diş Köprülerinin Ömrü Ne Kadardır?

Diş köprüleri 5 ila 15 yıl ve hatta daha uzun sürebilir. İyi bir ağız hijyeni ve düzenli kontrollerle sabit bir köprünün ömrünün 10 yıldan fazla olması olağandışı bir durum değildir. Bununla birlikte devlet hastanelerinde SGK’nın porselen köprülerin yenilenme sürecine onayı 4 yılda birdir.

Diş Köprüsü İle Yemek Yemek Zor Olur mu?

Eksik dişleri diş köprüsü ile değiştirmek aslında yemek yemeyi kolaylaştırmalıdır. Köprüye alışana kadar küçük parçalara ayrılmış yumuşak yiyecekler yemeniz tavsiye edilir.

Diş Köprüsü Konuşma Şeklimi Değiştirecek mi?

Dişler eksik olduğunda net bir şekilde konuşmak zor olabilir. Ön dişlerle uygun ilişki içinde bir diş köprüsü takmak, düzgün konuşmanıza yardımcı olacaktır.

Porselen Köprülerin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Köprünün başarısı çevredeki dişlerin sunduğu sağlam temele bağlı olduğundan, kalan dişleri sağlıklı ve güçlü tutmak önemlidir. Günde iki kez fırçalamak ve diş ipi kullanmak hatta günlük antiseptik gargara kullanmak, diş kaybına yol açabilecek diş çürümelerini ve diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Diş hekiminiz dişleri nasıl düzgün şekilde fırçalayacağınızı ve diş ipi kullanacağınızı gösterebilir. Ayrıca doğru beslenme için dengeli bir diyet seçmek de ağız sağlığı dolayısıyla köprülerinizin ömrü açısından önemlidir.

İmplant mı yoksa köprü mü?

Diş boşluğunun iki tarafındaki dişler sağlamsa ve kestirmek istemiyorsanız mümkünse implant yaptırmanız çoğu durumda akıllıca olacaktır.

Diş köprüsü ne ile yapıştırılır?

Diş köprülerinizi geçici veya kalıcı olarak yapıştırılır. Geçici simanlar sökülmesi kolay kalıcı olanlar ise uzun sürede ağzınızda kalmasına yol açan karboksilat veya cam iyonomer simanlardır.

Diş köprüsü koku yapar mı?

Yeni yapılmış bir köprüde eğer ağız içinde tedavi edilmemiş bir diş eti hastalığı yoksa koku olmaması beklenir. Eskiyen köprülerde ise diş eti çekilmesi ve diğer sebeplere bağlı olarak hele ki hasta diş ipi veya diş arası fırça kullanarak protezini temizlemiyorsa koku olabilir. Köprünüzde koku varsa mutlaka diş hekiminize danışmalısınız, köprüde bir sorun olup olmadığı, diş eti hastalığı veya dayanak dişlerden birisinde çürük olup olmadığını inceleyecek, gerekirse diş röntgeni çekilecek ve ihmal ediyorsanız sizi ağız bakımınız konusunda uyaracaktır.

Porselen veya zirkon köprünüz yapılırken diş hekiminiz ağzınızda var olan diğer dişlerin rengine bu tip bir porselen scalası ile bakarak uygun bir diş rengi seçecek ve ağzınızın ölçüsünü gönderirken bu rengi de teknisyene bildirecektir.

Köprü Diş Fiyatları Ne Kadar?

TDB’NİN Diş hekimlerine yönelik 2021 tavsiye fiyatı porselen kron başına 930 TL dir yani 3 üyeli bir köprü bu tarifeye göre 2.790 TL’ye yapılmaktadır. Bununla birlikte bu tarife fiyatının Aralık 2020’de belirlendiği ve ülkedeki efnflasyon oranı dikkate alındığında diş hekiminizden daha yüksek bir fiyat almanız mümkündür. Ayrıca zirkonyum köprüler her zaman porselen köprülerden daha pahalıdır.  

Köprü yaptırmayı düşünüyorsanız Dr. Diş Hekimi Arzu Ferdağ Öztürk ve Diş Hekimi Özhan Öztürk RANDEVU İÇİN TIKLAYIN (WHATSAPP)