Diş hassasiyeti nedir neden olur?

Diş hassasiyeti veya dentin hassasiyeti genellikle diş minesi aşınması ya da diş eti çekilmesi sonucunda, sıcak, soğuk, tatlı, ekşi veya çok fazla asitli yiyecek ve içecekler karşısında dişlerinizde oluşan ağrıya verilen isimdir. Soğuk havalarda ağzınızı bile açamıyorsanız ya da soğuk bir içeceğin bir yudumunda veya soğuk bir tatlıdan aldığınız bir ısırık dişleriniz üzerinden vücudunuza şok dalgaları gönderiyorsa diş hassasiyetinden mustaripsiniz demektir.

Dünyanın her yerinde milyonalrca yetişkin diş hassasiyeti sorunu yaşamakta olup, neyse ki bu durum diş hekiminizin de yardımıyla aşabileceğiniz bir sorundur.

Dişlerde Soğuk Hassasiyeti Neden Olur?

Soğuk hassasiyetinin çoğu dişin diş eti ile birleştiği bölgede meydana gelir. Genellikle dişin hassas hale gelen kısmı, dişin kronunu kaplayan mine ve kök yüzeyini kaplayan sementin dış koruyucu tabakalarının aşınması nedeniyle açığa çıkan dentindir.

Dişlerimizin kronları insan vücudundaki en sert madde olan mine ile kaplıdır. Diş eti hattının altında sement adı verilen bir tabaka dişin kökünü korur. Hem minenin hem de sementin altında dentin vardır. Dentin mineden ve sementten daha az yoğun olmasının yanı sıra mikroskobik tübüller (küçük içi boş tüpler veya kanallar) içerir. Dentin koruyucu mine veya sement tabakasını kaybettiğinde, bu tübüller soğuk yiyecek ve içeceklerin diş içindeki sinirlere ve hücrelere ulaşmasına izin verir. Kök açığa çıktığında ve bu sinirlere soğuk iletisi geldiğinde tüm vücudu sarsan şiddetli bir ürperti ortaya çıkar.

Diş Hassasiyeti Nasıl Önlenir?

Diş hassasiyetini çoğu zaman herhangi bir ilaç kullanmadan da önleyebilirsiniz. İşte diş hassasiyetini önleyebilmek için yapabilecekleriniz…

  1. Diş fırçanızı değiştirin!

Daha yumuşak kıllı (soft veya super soft) bir diş fırçası ullanmaya başlayın ve en önemlisi dişleriniz fırçalarken fırçanızı bastırmayın. Yani dişlerinizi nazikçe fırçalayın.

  • Asitli yiyeceklerden kaçının

Gazlı içecekler, kahve, narenciye ve hatta yoğurt gibi yiyeceklerin kullanımını sınırlayın. Bkz. Abrazyon ve erozyon

  • Diş gıcırdatması

Diş gıcırdatması diş minesini aşındırarak ertesi gün dişlerinizi hassaslaştırabilir. Bir ağız koruyucusu kullanmak (gece plağı, bite wing veya night guard) diş gıcırdatmanızı önlemeye yardımcı olabilir.

  • Diş macununu değiştirin

Hassas dişler (sensitive) için özel olarak üretilmiş bir diş macunu kullanmaya başlayın.

  • Florürlü gargaralar

Dişlerinizi güçlendirmek için yukarıdaki önlemlere ek olarak florürlü gargaraları günlük kullanabilirsiniz.

Ancak, bu önlemlerde herhangi birini denemeden önce mutlaka diş hekiminize muyene olun ve onun fikrini alın.

Peki ya bu önlemler yeterli değilse?

Yukarıdaki önerileri denediğiniz halde hala soğuk bir şey yudumlarken şiddetli ağrı yaşıyoprsanız. Diş hekiminizin sorunu çözmek için uygulayabileceği çeşitli yöntemler vardır. Bunlar:

1. porselen kuronlar veya dolgular: Bunlar, hassasiyete neden olan bir diş kusurunu veya çürüğünü düzeltebilir.

2. Dişlerin üzerine koruyucu florür jel veya vernik uygulanması.

3. Cerrahi diş eti grefti: Bu uygulanma özellikle kök kaynaklı hassasiyetlerde kökü koruyacak ve diş eti dokusu kökten aşınmışsa hassasiyeti azaltacaktır.

4.Kanal tedavisi: Hassas dişe kanal tedavisi uygulabnması diğer yöntemlerin yardımcı olmadığı şiddetli diş hassasiyeti için son çare tedavisidir.

Herhangi bir türde diş hassasiyeti sorunu yaşıyorsanız, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminizle bir randevu ayarlayın. Diş hekiminiz sorunu çözmek veya eldeki sorunu çözmek için en uygun yöntemi önerecektir!