Diş eti hastalığı nedir?

Bazı bakterilerin diş etlerinde yol açtığı enfeksiyon hastalığının adı olup, erken teşhis edilip tedavi edilmezse dişlerin sallanarak kaybedilmesine sebep olmaktadırlar.

Diş eti çekilmesi neden olur?

Diş etleri dişlerin alt kısmını çevreleyen yumuşak dokunun adı olup, ağız bakımının iyi yapılmadığı durumlarda diş ve diş aralarında biriken bakteri plaklarından olumsuz etkilenmekte, kızarık, kanamalı ve şişkin bir görünüm arz etmekte önce diş eti ile dişi çevreleyen çene kemiği arasında diş eti cebi adı verilen oluşum meydana gelmekte ardından diş eti seviyesi dişin kökü açığa çekilecek şekilde kemik ile birlikte çekilmektedir.

Periodontolog nedir?

Diş etleri ile dişleri çevreleyen yumuşak ve sert dokular arasındaki ilişkiyi inceleyen bir bilim dalı olup bu konuda uzmanlaşmış diş hekimlerine peridontolog veya diş eti hastalıkları uzmanı adı verilmektedir.

Gingivitis nedir?

Diş etlerinin iltihaplanmasına gingivitis yani diş eti iltihabı adı verilmektedir. Bu durumda diş etleri şişkin ve kızarık durumdadır.

Sağlıklı dişeti nasıl görünür?

Sağlıklı diş etleri açık pembe renkli, mat ve diş ile birleştiği yerde portakal kabuğunu andıran pütürler bulunan, diş aralarına uzayarak dolduran, fırçalama esansında kanamayan dokulardır.

Diş eti cebi nedir?

Dişin kemik ile birleştiği boyun bölgesinde dişin çevresinde bir oluk bulunmakta olup, diş eti oluğu adı verilen bu boşluk diş eti hastalıkları sırasında diş eti ve kemiği dişten ayrıldığı için derinleşerek diş eti ceplerini oluşturmaktadır. Dolayısıyla diş hekimleri klinik muayenede diş eti hastalığının seviyesini ölçmek için diş eti ceplerinin derinliğini ve diş kökünün neresine dek uzandığını kontrol etmektedir.

Diş eti hastalığı nasıl anlaşılır?

Plak ve diştaşı temizliğinden sonra ağıziçi görünüm

Plak ve diştaşı temizliğinden sonra ağıziçi görünüm

Diş hekimleri klinik muayene hatta sadece röntgen filmlerindeki diş eti seviyesinden diş eti hastalıklarını kolayca teşhis edebilmekteyse de pek çok hasta durumunun farkında olmadan hayatını sürdürmektedir. Diş eti hastalıkları eğer diş aralarına besin artıklarının sıkışmasından rahatsız olunmuyorsa ya da henüz abse aşamasına geçilmemişse hasta tarafından fark edilmeyebililer. Bununla birlikte diş fırçalama sırasında kanama, dişlerin hafifçe olsa da sallanması, ağızda sürekli metalik kötü bir tad hissi, sıcak ya da soğuk yiyecek ya da içeceklere karşı hassasisyet, ağız kokusu, diş taşı oluşumu, dişlerin köklerinin görünmesi diş eti hastalığının belirtileridir.

Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur?

Dişeti dokusu rejenere olabilen bir yapı değildir yani çekilen diş etlerinin bir daha eski konum ve seviyesine ulaşması mümkün değildir. Bununla birlikte ağız hijyenini düzelterek diş eti çekilmesini durdurmak mümkündür. Öncelikle bir diş hekimine gidilerek diş eti hastalığı hangi aşamadan olursa olsun tedavi sağlanmalı ardından ağız bakımına özen gösterilerek sorunun tekrarlanmaması için gayret edilmesi gerekmektedir.

Diş eti hastalığının sebepleri nelerdir?

Ağız bakımının ihmali tabii ki en önemli faktör olmakla birlikte sigara tiryakiliği, doğum kontrol hapları, antidepresan ve kalp ilaçları gibi tükürük yapısını etkileyen bazı ilaçların düzenli kullanımı, Hamilelik, puberte (ergenlik), menapoz, mensturasyon (adet kanaması) gibi hormonal değişikliklere sebep olan dönemler, genetik fatörler, diş sıkmak veya gıcırdatmak, stres ve depresyon, kötü ve düzensiz beslenme, diabet (şeker) hastalığı, kötü yapılmış dolgu ve köprüler diş eti hastalığına yol açabilirler.

(… yazı henüz tamamlanmamıştır)