Diş gıcırdatma (Bruksizm), yıllar içinde edindiğiniz bir alışkanlık olabilir veya hatırladığınız kadarıyla kısa süre önce yapmaya başladığınız bir şey olabilir. Belki de uykunda dişlerinizi gıcırdatıyorsunuz ve belki de eşiniz veya ebeveynlerinizin uyarısıyla bunu daha yeni fark ettiniz. Ne olursa olsun, sonuç olarak dişlerinizde, çene ekleminizde daha ciddi sorunlara yol açabilecek kötü bir alışkanlığa sahipsiniz.
Diş Gıcırdatma Neden Kötüdür?
Dişlerinizi gıcırdatmanın hafif baş ağrılarından daha ciddi sağlık komplikasyonlarına kadar değişen zararlı etkileri vardır. Dişlerinizi gıcırdatmak büyük olasılıkla sizde hafif baş ağrısı ve sancılı bir çene eklemine sebep olacaktır. Kendinizi düzenli olarak bu semptomlarla uyanırken bulursanız, bir tedavi yöntemi belirlemek için diş hekiminizle görüşmelisiniz.
Uzun süreli diş gıcırdatma alışkanlığı ise daha zararlı etkilere sahiptir. Uzun süreli diş gıcırdatma, dişlerinizin sallanması, aşınması, kırılması ve hatta aşırı durumlarda diş kaybına neden olma potansiyeline sahiptir. Dişlerinizi uzun süreli gıcırdatmak da yoğun ve kalıcı çene eklemi ağrılarına neden olabilir.
Diş Gıcırdatma Nedenleri
Bazıları için diş gıcırdatma uyku sırasında olan bir şeydir. Diğerleri için, başka faktörlerin bir sonucu olabilir. Örneğin, bazı insanlar stresli durumlarda tırnak yemeye benzer bir şekilde gıcırdatma alışkanlığı geliştirirler. Aynı şekilde, diğerleri rekabet halinde olduklarında dişlerini gıcırdatırlar. Her iki durumda da önünüzdeki duruma odaklandığınız için dişlerinizi gıcırdattığınızı bile fark etmeyebilirsiniz. Diğer durumlarda, dişlerinizi gıcırdatmak olağan bir durum olabilir. Stres sırasında dişlerini gıcırdatmaya başlayan insanlar, bir süre sorna bazen stres tetikleyici olmadan bile bunu yapmaya devam etmektedir.
Dişlerinizi Gıcırdatmayı Nasıl Azaltabilirsiniz?
Diş gıcırdatmayı azaltmak için birkaç ipucu ve püf noktasını belirtmek gerekirse:
• Kafein tüketiminizi yani kahve ve kola içmeyi azaltın. Bunu yapmak sizi daha az endişeli yapacak ve bu nedenle dişlerinizi gıcırdatma olasılığınızı azaltacaktır.
• Daha düşük alkol tüketimi. İnsanlar alkolün etkisi altındayken dişlerini daha sık gıcırdatırlar.
• Stresli veya rekabetçi bir ortamda olduğunuzda, düşüncelerinizi toplamak ve rahatlamak için bir kaç saniye ayırın.
• Alışkanlığınızın bilincinde olduğunuzdan emin olun. Dişlerinizi ne zaman gıcırdattığınızın farkında olmaya çalışın ve her seferinde kendinizi durdurmak çaba gösterin.
• Yiyecek olmayan şeyleri, hatta sakızı bile çiğnemekten kaçının. Çiğneme, çene kaslarınızı çalıştırır ve alışkanlığı durdurmanızı zorlaştırır.
Diş gıcırdatmanın sizin için ciddi bir sorun haline geldiğini fark ederseniz veya bunu uykunuzda yapıyorsanız, diş hekiminizle iletişime geçin. Dişlerinizi gıcırdatmak veya ağız sağlığınız hakkında sorularınız mı var?