Hamilelikte diş tedavisi yapılabilir mi?

Hamileliğin en hassas dönemi ilk 3 ay olup bu dönemde zorunluluk olmadıkça hastaya müdahale edilmemelidir. Bununla birlikte iltihap ve aşırı ağrı varsa tedavi hamileliğin hangi döneminde olursa olsun asgari travma ve ilaç kullanımı sağlanarak, tedavi seansları kısa tutularak yapılmaya çalışılmalıdır. Esasında ideal olan hamilelik planı yapan hanımların öncesinde her türlü diş ve dişeti tedavilerini yaptırmaları ve bu dönemde ağız hijyenlerine özel bir önem göstermeleridir. Hamileliğin ilk 3 ayında acil uygulamalar dışında hastaya müdahale edilmesi doğru değildir. Hamilelik sonrasına ertelenemeyecek müdahaleler nispeten daha güvenli olan 3-6 ay arasında gerçekleştirilebilir. 6-9 aylık dönem de bebek anne karnında büyüdüğü ve doğum yaklaştığı için ağrılı her türlü girişimden kaçınılmalıdır.

Hamile hastalarda anestezi ve antibiyotik kullanımı uygun mudur?

Diş hekimleri gerek müdahale gerekse ilaç reçete ederken mutlaka hastanın kadın doğum uzmanıyla yazışmalı ve onay almalıdır.

Hamileler de diş röntgeni çekilmesi uygun mudur?

Hayır! Zorunlu hallerde annelere kurşun önlük giydirilerek röntgen çektirilebilse de bu durumdan mümkün olduğunca kaçınılmalı gerekirse tedavi kalitesinden ödün verilerek bebeğin zarar görmesi ihtimali engellenmelidir.

Hamilelikte diş etleri neden kanar?

Hamilelik boyunca değişen hormon dengesi ve beslenme alışkanlığı diş etlerini hassas ve kanamalı hale getirmekte pek çok kadın sırf diş etlerini kanatmaktan çekinerek diş fırçalamayı tamamen bırakmakta en azından aksatmaktadır. Oysaki tam tersine ağız bakımına en çok özen gösterilmesi gerek dönem hamilelik sırasında olmalı diş fırçalamanın yanı sıra diş ipi de kullanılmalıdır. Ayrıca gebelik tükürüğün asiditesini de değiştirdiğinden dişler çürümeye karşı direncini kaybetmektedir ki sırf bu yüzden bile diş fırçalama düzeni aksatılmadan sürdürülmelidir.

Hamilelik sırasında bebeğe lazım olan kalsiyum annenin dişlerinden mi sağlanır?

Bu yaygın bir batıl inanış veya şehir efsanesi olup hiçbir bilimsel temele dayanmamaktadır. Hamilelik sırasında annenin gerçekten kalsiyumdan eksik bir diyetle beslenmesi halinde çocuğun kalsiyum ihtiyacı annenin kalça kemiğinden karşılanmaktadır. Açıkçası hamilelik sırasında süt ve süt ürünleri ile yeşil yapraklı sebzelerin bol tüketilmesi hem annenin hem de bebeğin kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında etkili olacaktır.

Annenin aldığı ilaçlar bebeğin dişlerinde renkleşme yapar mı?

Açıkçası hamile anne doktoruna danışmadan hiçbir ilaç almamalıdır. Bununla birlikte geçmişte sıkça kullanılan tetrasiklin grubu antibiyotiklerin bebeğin dişlerinde renkleşme yaptığı bilinmektedir.

Hamilelerde diş taşı temizliği yapılmalı mıdır?

Ancak ağızda aşırı miktarda diştaşı birikimi varsa zaten varolan dişeti kanamalarını katlayacağından hamileliğin 2 döneminde (3-6 ay arasında) dikkatle ve seans kısa tutularak temizlenmelidir.