Mukosel olarak da adlandırılan oral mukus kisti ağız içinde sıkça rastlanan, değişik çap ve boyutlarda, iyi huylu, ağrısız, fluktuasyon veren asemptomatik lezyonların adıdır. Genellikle alt dudağın ısırılması sonucu oluşan içi tükürük (mucus) dolu küçük ve mavi renkli bu kist türü patlayınca kendiliğinden iyileşmektedir.
Mukosel Belirtileri
Mukoseller alt dudaklarınızın iç kısmında, diş etlerinde, ağzınızın çatısında veya dilinizin altında ortaya çıkabilir. Ağız tabanındaki mukosellere ‘ranula’ denir. Bunlar nadir olmakla birlikte daha büyük oldukları için konuşma, çiğneme ve yutma ile ilgili daha fazla soruna neden olabilirler.
Mukoseller
1. Hareketlidirler
2. Ağrısızdırlar
3. Yumuşaktırlar
4. Kubbe şeklindedirler
5. Mavimsi renktedirler
Mukosel Nasıl Oluşur?
Tükürüğünüz tükürük bezinden küçük kanallar yoluyla ağzınıza doğru akmaktadır. Bu kanallardan biri hasar görür veya tıkanırsa mukosel oluşabilir. Bu durum genellikle alt dudağınızı veya yanağınızı tekrar tekrar ısırır veya emerseniz oluşur. Ayrıca yüze darbe almak da tükürük bezinde yırtılmasına veya kanalın tıkanmasına sebep olabilir. Daha az görülen durumlar ise dudak piercingi veya ağız bakımının düzenli yapılmaması sebebiyle üreyen bakterilerin tükürük bezlerini tıkayarak kistlere yol açmasıdır.
Mukosel Tanısı Nasıl Konulur?
Diş hekiminiz tecrübeliyse sadece bakarak bile mukoseliniz olduğunu söyleyebilir. Yine de teşhis konusunda bir şüphe varsa şu yöntemlere başvurulur:
1. Biyopsi: Doktorunuz kistten küçük bir örnek alacak ve incelenmesi için bir laboratuara gönderecektir.
2. Ultrason: Bu yöntem kistin iç görüntülerini bilgisayar ekranında göstermek için ses dalgalarını kullanır.
3. Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması: Bu, farklı açılardan çekilen bir dizi X-ışınlarıdır ki bir araya getirildiğinde, doktorunuza kistin daha ayrıntılı bir görüntüsünü verirler.
Ağız İçinde Mukosel Tedavisi
Mukoseller genellikle tedavi olmaksızın kaybolursa da bazen büyürler. Sakın onları açmaya veya kendiniz tedavi etmeye çalışmayın. Uzman tavsiyesi için doktorunuza, çocuğunuzun çocuk doktoruna veya diş hekiminize (çene cerrahisi uzmanına) başvurun. Diş hekimi veya doktor (KBB uzmanı gibi) , genellikle lokal anestezi altında tükürük bezini çıkarmak için bir neşter veya lazer kullanabilir. Çene cerrahları kistin bulunduğu bölgeyi dezenfekte edildikten sonra marsupyalizasyon adı verilen yöntemle kisti tamamen çıkarmadan ağız ortamına açılıp, ağız mukozasına diker. Böylece kist sıvısının basıncı ortadan kalktığı için, kistin içindeki tükürük boşalırken kistin geliştiği alan zamanla kemikle dolarak yavaş yavaş küçülür.
Mukosel kistleri zararlı olmaktan çok rahatsız edicidir ancak yine de onlarla ilgilenmesi için bir çene cerrahisi uzmanına görünmelisiniz. Bu tip Kistler çıkarıldıktan sonra bile yeniden ortaya çıkabilirler ve çıkarıldıkları bölgelerde ağrı olabilir. Kistlerin ne zaman ortaya çıkabileceğinin farkında olun ve ortaya çıktıklarında yanağınızı emme veya dudağınızı ısırma alışkanlığınız varsa bırakın. Ağzınızda bir kist veya kitle fark ederseniz ya da yutma veya konuşmada sorun yaşıyorsanız, doğru tedaviyi ayarlamak için doktorunuzu arayın.
Dr. Diş Hekimi Arzu Ferdağ Öztürk ve Diş Hekimi Özhan Öztürk RANDEVU İÇİN TIKLAYIN (WHATSAPP)