Çatlak diş sendromu nedir?
Dişin yüzeyinde başlayıp sinsice yayılan ve zamanla diş kırığına sebep olan yarılmalara çatlak diş sendromu adı verilmektedir ki ön dişlerde görülmedikçe hastalarca farkına varılması zor olduğu gibi diş hekimlerince teşhisi de aynı oranda güçtür.
Çatlak diş belirtileri nelerdir?
Dişin çürük olmadığı halde sıcak ve soğuk hassasiyetine sahip olması, ısırırken veya yemek yerken ani ve şiddetli ağrı duyulması çatlak diş sendromunun en önemli belirtileridir. Çatlak diş sendromu özellikle arka dişlerde çoğu zaman kanal tedavisi yapılmış azı dişlerinde dolgu kenarlarında görülmektedir. Çatlak kimi zaman gözle görülmediği gibi radyolojik tetkiklerde de belirti vermeyebilir.
Diş çatlağı nedenleri nelerdir?
- Doğal aşınma: Yıllar boyu ısırma ve çiğneme işlemi yapan dişler üzerinde çatlaklar oluşabilir
- Bruksizm yani diş gıcırdatma diş çatlağı oluşumunun en önemli nedenidir
- Kalem, çatal ısırma, dişlerle ip koparma, tırnak yeme gibi kötü alışkanlıklar
- Dişlere darbe alınması
- Diş dokusunu zayıflatan büyük çürük veya dolgular
- Tedavi edilmemiş çürükler
- Kanal tedavisi sırasında veya sonrasında ortaya çıkan komplikasyonlar
Çatlak diş nasıl teşhis edilebilir?
Hastalar anamnezlerinde çatlak diş sendromu belirtilerini anlatmakla birlikte ağrılı bölgeyi göstermekte ama hangi dişin ağrıdığını ayıramamaktadır. Diş hekimi bölgedeki tüm dişlere çeşitli açılardan baskı yaparak veya yarı sert bir nesneyi çeşitli pozisyonlarda ısırttırarak, hastanın vereceği tepkiye göre doğru dişi bulmaya çalışmalıdır. Bazı dişlerde çatlak iyice genişlemiş ve dentini aşarak pulpa odasına dek ilerlemiştir ki aşırı ve sürekli ağrı duyulan bu vakalarda klinik ve radyolojik açıdan çatlak teşhisi kolaylıkla konabilir.
Çatlak diş tedavisi nasıldır?
Çatlak köklere ulaşmamışsa çatlak olan bölgenin freze edilip dolgu restorasyonu yapılması ya da kaplama ile dişin dirençli hale getirilmesi denenebilir. Pulpaya ulaşan çatlaklarda dişe kanal tedavisi uygulanması gerekirken köke dek inen çatlakların endikasyonu genellikle çekimdir.
Üst ön dişim çarpma sonucu çatlamıs sanırım.
Bugun doktor soyledı.
5 sene gectı ama üzerinden.
Cogu zaman hafıften sızlama olur.
Bunun tedavısı ne nasıl olur sızce.
Sadece hassasiyet gıderıcı mı uygulanır
Dişiniz yıllar önce yaşanan travmaya karşın canlılığını koruyorsa, çatlak yüzünden soğuk-sıcak ve tatlı gıdaların tüketilmesinden sonra bir süre için sızlama hissedilmesi mümkündür. Bu durum dentin kanallarını tıkayan hassasiyet gidericiler kullanılarak tedavi edilebilir. Dişiniz canlılığını kaybetmiş dolayısıyla rengi değişmişse sıcak-soğuk hassasiyeti olması beklenmemektedir.
Ben bundan 3 hafta önce yanlislika ćatal isirdim ve çok feciii bisekilde dış kökünden ses geldi catirt dıye doktora gittim cook agrili bi şekilde antibiyotik verdi kullandim ve suanda salaniyo randevu günümü bekliyorum sizce çekilir mi diş
arada çok ağrım oluyo ağrı kesiciyle geçiriyorum. ..tsk
Diş uzerındekı sadece ısıkta bellı olan catlaklar ıcın onlem alınmalı mıdır ciddi bir probleme yol acar mı?