Ana sayfa

Yirmi yaş dişleri

Yirmi yaş dişleri
Yirmi yaş dişleri neden gömük kalır, gömük dişler neden ve nasıl çekilir?

20 yaş dişleri veya akıl dişleri hakkında sorulan ve gömük diş ameliyatı olacak hastalarca bilinmesi gerekenler...

Daha fazla oku  

Diş çekiminden sonra

Diş çekiminden sonra
Diş çekimi sonrasında yapılması gerekenler nelerdir?

Diş çekimi sonrasında ağız bakımı nasıl yapılmalı, hangi ilaçlar kullanılmalı, ne zaman yemek yenilmeli, çekim sonrası ağrı, kanama gibi komplikasyonlar

Daha fazla oku  

Ağız ve diş bakımı

Ağız ve diş bakımı
Ağız ve diş bakımı nasıl yapılmalıdır?

Dişler neden ve günde kaç kez fırçalanmalıdır? Diş ipi neden ve nasıl kullanılır? Diş fırçalarken diş etlerinin kanaması normal midir?

Daha fazla oku  

Diş röntgeni

Diş röntgeni
Diş röntgeni nedir? Kaç çeşit diş röntgen filmi çekilmektedir?

Diş röntgeni hangi amaçlarla istenmektedir? Diş röntgeni kanser yapar mı? Hamilelik döneminde diş filmi çektirilebilir mi?

Daha fazla oku  

Diş implantları

Diş implantları
Diş implantı nedir, nasıl yapılır?

Her eksik dişin yerine implant yapılabilir mi? İmplant tedavisi ne kadar sürer?İmplant Tedavisinin başarı oranı nedir?

Daha fazla oku  

Porselen diş protezleri

Porselen diş protezleri
Porselen kaplama nedir, nasıl yapılır?

Eksik dişlerin yerine hangi protezler yapılabilir? Porselen köprü nasıl yapılır? Porselen dişlerin ömrü ne kadardır?

Daha fazla oku  

Diş çürükleri

Diş çürükleri
Diş çürüğü nedir, nasıl oluşur, nasıl önlenir?

ş çürümesi nasıl önlenir? Diş çürüğü ağız kokusu yapar mı? Dişte soğuk ağrısı çürük diş belirtisi midir?

Daha fazla oku  

Diş dolgusu

Diş dolgusu
Diş dolgusu nedir, nasıl yapılır? Dolgu kaç çeşittir?

Diş Dolgusu yapılırken acı duyulur mu? Diş Ağrısı Nasıl Geçer? Dolgudan sonra sıcak soğuk hassasiyeti normal midir?

Daha fazla oku  

Diş çatlağı

Diş çatlağı
Diş çatlağı nedenleri, teşhisi ve tedavisi

Çatlak diş belirtileri nelerdir? Diş çatlağı nedenleri nelerdir? Çatlak diş tedavisi nasıldır?

Daha fazla oku  

Gebelikte diş tedavisi

Gebelikte diş tedavisi
Hamilelikte diş tedavisi yapılabilir mi?

Hamile hastalarda anestezi ve antibiyotik kullanımı uygun mudur? Diş röntgeni çekilmesi uygun mudur?

Daha fazla oku  

Kanal tedavisi

Kanal tedavisi
Kanal tedavisi nedir? Kanal tedavisi neden yapılır?

Kanal tedavisi yapılan dişin ömrü ne kadardır? Kanal tedavili dişlerin çekimi zor mudur? Kanal tedavisi yapılan dişler ağrı yapar mı?

Daha fazla oku  

Diş eti hastalıkları

Diş eti hastalıkları
Diş eti hastalığı nedir? Diş eti çekilmesi neden olur?

Sağlıklı dişeti nasıl görünür? Diş eti cebi nedir? Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur? Periodontolog nedir?

Daha fazla oku  

Diş çekimi sonrasında yapılması gerekenler nelerdir?

Diş çekimleri, diş eti ameliyatları, gömük diş operasyonları gibi ağız içi operasyonlardan sonra öncelikle o günü dinlenerek geçirmeyi unutmayın, aşırı aktivite, stresli işler ve spo yapmaktan kaçının. Operasyon ve diş çekimi  sonrasında yara bölgesine konulan tamponu 30 dakika boyunca  baskı uygulayacak şekilde ısırmanız gerekmektedir. 30 dakika sonra atabilirsiniz, yerine tekrar tampon koymanıza eğer doktor tavsiye etmemişse çoğu zaman gerek yoktur. İlk 24 saat boyunca sık tükürmemeniz , yara bölgesini emmemeniz ve ağız çalkalamaktan  kaçınmanız çok önemlidir. Bunlara dikkat edilmediği takdirde hem kanama artar, hem de yarada oluşan pıhtı bozularak yara iyileşmesi gecikir. Yine 24 saat  boyunca sıcaktan  ( yiyecek, içecek ve banyo ) uzak durmanız, kanama kontrolü ve ödem için çok önemlidir.

Diş çekiminden sonrra yüzde morluk ve şişme olabilir mi?

Operasyondan ve diş çekiminden sonra ödem (şişme) ve ekimoz ( morluk ) görülmesi normaldir. Ödemin kontrolü için, ilk 48 saat, beş dakika aralarla ağız dışından uygulayacağınız soğuk kompres çok önemlidir. Oluşan ödemin tamamen geçmesi 4-5 gün sürebilir.

Diş çekimi sonrası yüze soğuk kompres uygulanmalımıdır?

Eğer doktorunuz tavsiye etmişse bir buz torbasını operasyon bölgesine aralıklı olarak koyarak soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Buz torbasını 5 dakika uyguladıktan sonra 5 dakika bölgenin ısınması için bekleyerek uygulamalısınız. Buz torbasını saatlerce sürekli olarak bölgeye tutmak veya üzerine yatıp uyumak yüzünde hissizlik oluşmasına, kulağınıza veya boğazınıza çok yakın tutmanız başka önemsiz rahatsızlıklara sebep olabilmektedir.

Diş çekiminden sonra ne zaman diş fırçalanabilir?

Operasyon veya diş çekimi bölgesini 24 saat fırçalamayınız, aksi takdirde kanamaya sebep olursunuz, daha sonra nazikçe fırçalayabilirsiniz.

Diş çekiminden sonra ne zaman yemek yenilebilir?

İlk yemeğinizi anestezinin etkisi geçtikten sonra yiyebilirsiniz. Aksi takdirde anestezinin yapıldığı yere bağlı olarak diliniz, dudağınız veya yanağınızda zedelenmeye sebep olabilirsiniz. Doktorunuz bu konuda sizi bilgilendirecektir. Yemeklerinizde eğer gömük 20 yaş dişi veya büyü kist operasyonu geçirdiyseniz 10 gün kadar, sıvı ve yumuşak gıdaları tercih ediniz.

Diş çekiminden ne kadar sonra sigara içilebilir?

Önemli ağıziçi operasyonlardan sonra hiç olmazsa 48 saat sigara içilmemelidir. Sigara, ağız ortamındaki ısıyı arttırarak kanamaya ve nikotinden dolayı da yara iyileşmesinde gecikmeye neden olacaktır. Alveolit denilen, çekimden  2 – 3 gün sonra şiddetli ağrıyla başlayan klinik tabloya sigara kullanan hastalarda daha sık rastlanılmaktadır.

Diş çekiminden sonra ağrı olur mu?

Operasyon ve diş çekimi sonrası ağrı kontrolü için verilen ağrı kesicileri tarif edildiği gibi kullanınız. Ağrınız başlamadan (işlemden en geç 30 dak. sonra) alacağınız ilacınızın etkisi daha güçlü olacaktır. Verilen ağrı kesiciler aynı zamanda ödem kontrolü için de gereklidir. Operasyon ve diş çekimi sonrası, ağrının giderek azalması gerekmektedir. Aksine artıyorsa, mutlaka doktorunuzu arayınız.

Diş çekiminden sonra antibiyotik kullanılır mı?

Diş hekiminiz yazmadıysa kendi insiyatifinizle, arkadaş veya eczacı tavsiyesiyle doktorunuz danışmadan kesinlikle antibiyotik almayın. Eğer yazılmış sa antibiyotiğinizi doktorunuzun önerdiği doz ve sürelerde kullanmanız çok önemlidir. İlaçlarla ilgili herhangi bir yan etkide mutlaka doktorunuzu bilgilendiriniz.

Diş çekiminden sonra tükürüğün kanlıgelmesi normalmidir?

Yara bölgesinden sızıntı şeklinde kanama olması ve tükürüldüğünde pembe bir tükürük görülmesi normaldir. Bu durum iki gün kadar devam edebilir. Aşırı kanama durumunda doktorunuza ulaşmanız önemlidir. Ulaşamıyorsanız, yakınınızdaki sağlık kuruluşlarından birine gitmeniz gerekecektir. Bu arada kanama bölgesine tampon uygulamanız önemlidir.

Diş çekiminden sonra atılan dikişler ne zaman alınır?

Dişetinin tamamen iyileşmesi dikişler alındıktan sonra 9-10 gün daha sürebilir. Bununla birlikte 7 gün sonra doktorunuz size dikişlerinizi almak için bir randevu yazacaktır. Özel durumlarda kendiliğinden eriyen dikişler de kullanılmakta olup, doktorunuz sizi bu konuda bilgilendirecektir.

Diş kökü ameliyatından sonra özel bir bakım gerekir mi?

Diş eti ve çene kemiğinin açılarak iltihaplı diş kök ucunun kesilmesi şeklinde gerçekleştirilen apikal rezeksiyon operasyonlarından sonraki sekiz hafta boyunca bu dişlerin üzerine aşırı basınç uygulanmamalıdır.

Diş çekiminden sonra ağız çalkanlanmalımıdır?

Diş çekimleri veya diğer ağıziçi operasyonlardan sonra oluşan pıhtının bozulmaması için 24 saat boyunca ağzın çalkalanmaması gerekmektedir.

Çene cerrahına neden gidilmelidir?

Gömük yirmi yaş dişleriniz, başarısız kanal tedavileriniz, çene eklemi sorunları, ağız içindeki kist ve tümör benzeri yapılar çene cerrahının uzmanlı alanına giren sorunlardır.

Diş çekimi sonrasında alkol alınablir mi?

En az 24 saat alkol alınmamalıdır.

Diş çekiminden sonra aspirin kullanılabilir mi?

Kesinlikle hayır diş çekimlerinden önce ve sonra aspirin, dispril, coumadin veya diğer kan sulandırıcı ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu ilaçlar eğer doktor tavsiyesiyle düzenli olarak bir tedavinin parçası olarak kullanılıyorsa mutlaka aynı doktorun onay ve planlamasıyla kullanımına ara verilmelidir.

Diş çekiminden sonra araba kullanılabilir mi?

Eğer diş çekimi lokal anestezi altında gerçekleştirilmişse araba kullanmanın bir mahzuru yoktur.

Diş çekimi sonrasında burundan kan veya yenilen gıdalar gelebilir mi?

Bu durum bir komplikasyon olup üst çene dişleri çekimi sırasında maksiller sinüs tabanının açıldığını işaret etmektedir. Diş hekiminiz çekim sonrasında açılmanın farkına varıp kapatmaya çalışmalı veya daha iyisi sizi en kısa zamanda en yakın çene cerrahisi uzmanına göndermelidir. Sinüs tabanında küçük bir açıklı kalsa bile yanak şişirilemez, burundan kan veya ağza alınan sıvı veya katı gıdalar gelebilir, sigara içilemez.

Nevralji nedir?

Trigeminal nevralji nedeni tam bilinmeyen bir hastalık olup yüzde yer alan trigeminus adlı sinirin 3 dalından birisi veya tümünü birden etkileyen dayanılmaz şiddetteki ani ağrılardır. Kimi zaman kişinin yüzüne dokunamsı bile ağrı nöbetini başlatabilmektedir. İlaç veya cerrahi tedavisi ancak çene cerrahlarınca ve çoğunlukla üniversite hastanelerinde gerçekleştirilmektedir.

Apseli diş çekilebilir mi?

Akut enfeksiyonlu dişlere kesinlikle müdahale edilmemeli ancak antibiyotik kullanımından sonra çekim gerçekleştirilmektedir.